Hotel

Хотелите за шофьори решение ли са за правилото за 45 часа почивка ?

Една от идеите, които понастоящем се промъква, за да се отговори на правилото за почивка на 45-часовото почивка на водачите, е да се изградят "хотели за камиони". Това предложение обаче се оказва противоречиво.

Правилото за часовете на шофьорите от ЕС гласи:

Трябва да прекарате непрекъснат период на почивка от 45 часа всяка седмица

Въпреки че седмичната почивка може все още да включва използването на кабината на камиона за спане, периодът на почивка трябва да се извършва в официална зона за почивка, като например сервизна зона или спирка на камион. Драйверите, които игнорират тази политика, са обект на санкции, включително фиксирани наказания от 300 паунда (RHA).

driver bunk bedЕдна от възможностите, които се разглеждат, за да се отговори на часовете на шофьорите на ЕС, е да се изградят хотели, специално проектирани за шофьори на тежкотоварни автомобили.

Don Trucking, компания с клонове в Полша, Германия и Холандия, инвестира в хотели за шофьори, които ще бъдат специално проектирани да осигурят необходимото за 45-часова почивка.

С около 150 от своите шофьори, базирани в Полша и Румъния, хотелите ще позволят на шофьорите да получат вечерно хранене, закуска и добър нощен сън, без да се налага да се прибират у дома през уикенда. Предлага се фитнес зала и зона за развлечения. В обекта няма да се продава или разрешава алкохол. В допълнение, товарните автомобили могат безопасно да бъдат паркирани на ограден и контролиран камион наблизо.

Освен "Don Trucking", австрийската компания "Asfinag" също работи по проект за хотел за шофьори. Фокусът им е върху двуетажни легла с щори за спазване на личното пространство, достъп до интернет и душове. Въпреки това, когато тези съоръжения бяха отворени за холандски водачи, обратната връзка не беше положителна.

Една от причините за 45-часовото правило за почивка е да се гарантира, че шофьорите са отпочинали физически и психически след продължителна работна седмица и преди началото на друга. Ако шофьорът не се прибере вкъщи, за да види семейството си, да се отпусне, да се храни здравословно и т.н., съществува риск от умора, което представлява опасност не само за себе си, но и за другите участници в пътното движение.

Какво мислите за хотелите на шофьорите като решение за 45-часовото правило за почивка?

09 Април 2018

Потърсете и резервирайте

Вт., 16 Апр. 2024
Ср., 17 Апр. 2024
Нужда от помощ?