DFDS logo

Актуализация на DFDS - Фериботната мрежа се разширява до Гибралтарския пролив

Днес DFDS сключи споразумение за придобиване на FRS Iberia/Maroc, подразделение на германската фериботна компания за къси морски превози FRS GmbH & Co. KG. FRS Iberia/Maroc управлява три фериботни маршрута на къси разстояния през Гибралтарския пролив, свързващи Испания и Мароко.

„Ние сме развълнувани да разширим нашата мрежа до един от значимите пазари на фериботи в Европа, който очакваме да продължи да показва висок растеж, подкрепен от продължаващото свързване на вериги за доставки към Европа“, казва Torben Carlsen, главен изпълнителен директор на DFDS.

„Това е страхотна възможност за мащабиране на бизнес модела на

DFDS. Ние ще приложим нашите възможности и опит, не на последно място от пазара на късите морски води в Ламанша, за по-нататъшно развитие на фериботната инфраструктура на Гибралтарския пролив, като същевременно подкрепяме регионалния туризъм и търговия“, казва Mathieu Girardin, ръководител на фериботния отдел на DFDS и EVP.

„FRS Iberia/Maroc постигна голям успех за повече от две десетилетия. Радваме се, че намерихме партньор в DFDS, който ще управлява компанията по доказан начин, за да гарантира непрекъснатия й растеж и да се грижи добре за нашите служители“, каза Götz Becker, главен изпълнителен директор на FRS Group.

Стратегическо прилягане

Придобиването е в съответствие със стратегията на DFDS за развитие и разширяване на транспортната мрежа, фокусирана върху придвижване на стоки в ремаркета с ферибот, шосе и железопътен транспорт, както и придвижване на пътници.

Придобиването разширява мрежата от средиземноморски

маршрути на DFDS, която днес свързва Европа съответно с Турция и Тунис. Растежът на пазара на органични продукти в региона се очаква да продължи да надвишава нивата на растеж в Северна Европа, подкрепен от близките производствени вериги за доставки по-близо до крайните пазари в Европа.

Очаква се интегрирането на FRS Iberia/Maroc да донесе оперативни ползи, включително разпределение на тонажа и ползи от прилагането на прозрения на бизнес модела от съществуващите товарни фериботни маршрути и комбинираните товарни и пътнически къси морски маршрути в Ламанша.

Относно FRS Iberia/Maroc

FRS Iberia/Maroc управлява три фериботни маршрута на къси разстояния през Гибралтарския пролив: Algeciras-Tanger Med, Algeciras-Ceuta и Tarifa-Tanger Ville. През 2023 г. се очаква да бъдат превозени общо 2,3 милиона метра товарни ленти, 1,9 милиона пътници и 370 хиляди автомобила. По маршрутите са разположени седем

кораба на средна възраст 23 години. Компанията е със седалище в Tarifa в Испания и започва дейност през 2000 г.

Най-големият маршрут Algeciras-Tanger Med свързва най-големите индустриални пристанища на Испания и Мароко. Приходите се разпределят по равно между товари и пътници. Маршрутът разполага с два собствени комбинирани товарни и пътнически ферибота (ro-pax) и един чартърен/споделен товарен ферибот (ro-ro). Времето за преминаване на маршрута е 90 минути.

Клиентите на товарни превози включват както регионални, така и паневропейски спедитори и превозвачи. Ключовите експортни сектори на мароканската промишленост са автомобилостроенето, текстила и плодовете/зеленчуците.

Общият пазар на товари в Гибралтарския пролив се очаква през 2023 г. да нарасне до около 475 000 единици (камиони и ремаркета). Общият пътнически пазар се очаква да се увеличи до около 6 милиона пътници, докато броят на автомобилите се очаква да достигне 1,2 милиона. Пазарният дял на FRS Iberia е 28-30% в зависимост от сегмента. И трите сегмента се очаква да растат с 5-10% годишно през следващите три години.

DFDS

27 Септември 2023

Потърсете и резервирайте

Съб., 24 Февр. 2024
Нед., 25 Февр. 2024
Нужда от помощ?