Blocks for EU ETS Net Zero

Какво представлява системата за търговия с емисии (ETS) на ЕС?

От 1 януари 2024 г. билетите за фериботите потенциално ще станат по-скъпи, тъй като е въведена Системата за търговия с емисии на ЕС (ETS).

Какво представлява ETS на ЕС?

Докато ETS на ЕС съществува от почти 20 години, фериботната индустрия не е била подчинена на нейните закони досега.

От 1 януари 2024 г. товарните фериботи с тегло над 5000 GT (бруто тонаж) ще бъдат обект на ETS на ЕС. Това ще важи и за пътническите фериботи.

Ето какво трябва да знаете за ETS на ЕС:

  1. Операторите ще получават годишна надбавка за емисии на CO2

Фериботните оператори, които подлежат на новия „въглероден данък“, ще получат достатъчно квоти за емисии на ЕС (EUA), за да покрият общите си годишни емисии.

  1. Но тези надбавки ще бъдат намалени с времето

Всяка година таванът на емисиите ще намалява. Всички допълнителни емисии, произведени над това ограничение, ще струват пари на операторите. Проследете текущите разходи за допълнителни емисии на CO2 на тон тук.

EUA ще бъдат намалени през този период със следното:

  • 40% намаление на EUA от 1 януари 2024 г
  • 70% намаление на EUA от 1 януари 2025 г
  • 100% намаление на EUA от 1 януари 2026 г
  1. Квотите могат да се сменят

Поради много причини някои оператори ще могат да намалят емисиите си, за да отговорят на стандартите, определени от ЕС, по-лесно от други.

Поради това EUA могат да бъдат продавани, купувани или пренасяни.

Собствениците на кораби могат да купуват допълнителни (неизползвани) квоти от други компании, да продават собствените си неизползвани квоти и могат също така да пренасят всички неизползвани квоти от една година за следващата.

Това все още позволява намаляване на общия брой емисии и също така означава, че компаниите намаляват само ненужните емисии.

Защо се прилага ETS на ЕС за корабоплаване?

ЕС въвежда ETS за корабоплаването, за да насърчи собствениците на кораби да намалят общите си емисии. Тези, които не го направят, могат да получат големи наказания или глоби и в някои случаи биха могли да се изправят пред потенциално задържане на кораба/ите си.

ETS на ЕС ще означава по-високи цени на фериботните билети.

Тъй като ETS на ЕС влиза в сила за корабоплаването, ние ще ви

държим в течение за всички допълнителни промени. Междувременно нашият екип по продажбите ще продължи да намира най-добрите цени за вашите плавания.

Бъдете в крак с последните новини от индустрията и никога не пропускайте актуализация, като се регистрирате в нашия пощенски списък.

07 Юли 2023

Потърсете и резервирайте

Нед., 10 Дек. 2023
Пон., 11 Дек. 2023
Нужда от помощ?