Hydrogen

Може ли да видим ферибот захранван от водород в бъдеще ?

Ферибот захранван от водород е бил предложен за западното крайбрежие на Шотландия.

Проектът, финансиран от шотландското правителство, разглежда възможността за производство на водород в Wind Farm Beinn Ghrideag на остров Луис. След това водородът ще бъде използван на кораб, адаптиран за използване на водородно гориво.

Hydrogen ferryВъпреки че водородът е бил използван за по-малки речни и крайбрежни плавателни съдове, той не е бил успешно използван в нещо по-голямо, което пътува в моретата.

Другите предизвикателства, които ще бъдат изследвани в проучването, включват начина, по който водородното гориво ще бъде обработено, транспортирано и след това съхранено. Проектът и конфигурацията на кораба за използване на водородно гориво също трябва да бъдат взети под внимание.

Ръководителят на проекта Калъм Макдоналд, директор по разработването на "Point and Sandwick Trust" (най-голямата компания за енергийни услуги в Обединеното кралство) и бившият депутат от Западните острови, заяви:

"Имаме една проста, но смела визия, която е да се възползваме от огромния потенциал на вятърната енергия, собственост на общността, на шотландските острови, за да захранваме фериботните линии, използвайки най-новите технологии за водородна енергия.

Превръщането на тази визия в реалност ще бъде първа в света и изисква най-добрия опит в областта на енергетиката и технологията за корабоплаване.

Ето защо се радвам, че шотландското правителство се съгласи да финансира първоначалното проучване за осъществимост, за да пресметне техническите, търговските и регулаторните предизвикателства, които трябва да бъдат преодолени.

Надяваме се да изготвим този първи доклад до лятото и, ако той показва, че визията е осъществима и практична, можем да преминем към етапа на развитие с оглед на функционирането на ферибот в началото на 2020 г."

Други основни партньори, участващи в проекта са CMAL (фериботния оператор Caledonian MacBrayne), Ferguson Marine shipyard и Siemens-Gamesa Renewable Energy.

Смятате ли, че гледаме към водородно захранване за фериботите в бъдещо? Информирайте ни

06 Април 2018

Потърсете и резервирайте

Чет., 28 Март 2024
Пет., 29 Март 2024
Нужда от помощ?