UK Government logo

„Нов подход“ на правителството на Обединеното кралство към контрола върху вноса и какво означава това за бизнеса

На 28 април 2022 г. министърът, отговарящ за възможностите на Брекзит и правителствената ефективност обяви, че новите проверки за движенията между ЕС и Обединеното кралство, които преди това трябваше да влязат в сила на 1 юли 2022 г., са отложени до второ нареждане.

В първоначалното си изявление г-н Джейкъб Рийс-Мог каза:

„Останалите контроли върху вноса на стоки от ЕС вече няма да се въвеждат тази година – спестявайки на британски бизнеси до 1 милиард британски лири годишни разходи… Вместо това правителството ускорява нашата трансформативна програма за дигитализиране на британските граници, използвайки нови технологии и данни за намаляване на търкания и разходи за бизнеса и потребителите. Това е нов подход за нова ера, тъй като Великобритания максимизира ползите от напускането на ЕС и въвежда правилните политики за нашата търговия с целия свят.

Това идва, след като правителството обяви, че тази година няма да има допълнителни контроли върху вноса на стоки от ЕС.

Въпреки че всички съществуващи контроли ще останат в сила, следните бяха отложени до края на 2023 г.:

  • Изискване за по-нататъшни санитарни и фитосанитарни (SPS) проверки на вноса от ЕС, който понастоящем е в положение да бъде преместен към граничен контролен пункт (Border Control Post ).
  • Изискване за декларации за безопасност и сигурност при внос от ЕС.
  • Изискване за допълнително здравно сертифициране и SPS проверки за внос от ЕС.
  • Забрани и ограничения за внос на охладени меса от ЕС.

Защо правителството забави предстоящите проверки?

Тъй като разходите за живот и енергия нарастват поради нахлуването на Русия в Украйна, правителството търси начини да намали натиска върху бизнеса да повишава цените.

Според кабинета:

„Правителството заключи, че би било погрешно да се налагат нови административни изисквания на бизнеса, който може да прехвърли свързаните разходи върху потребителите.

В резултат на това правителството избра да отложи тези допълнителни проверки най-рано до следващата година и ще публикува целеви оперативен модел тази есен, за да създаде своя нов план за контрол на граничния внос през 2023 г.

Какво означава това за бизнеса?

Бизнесите вече няма да трябва да се подготвят за новия контрол на вноса за юли.

И според правителството тези промени също ще спестят на бизнеса очаквано 1 милиард паунда тази година.

Как се подготвяме да помогнем на нашите клиенти?

Използваме този удължен период от време, преди контролът върху вноса да влезе в сила, за да научим и укрепим нашите услуги, така че когато бъдат внедрени през 2023 г., ще сме готови да ви подкрепим при тези промени.

Организирането на вашите товарни фериботни билети и правилната митническа документация може да изглежда като невъзможна задача. Но във Freightlink можем да ви помогнем и с двете. От декларации за внос и износ до пристанищни пропуски, декларации ENS и EXS, ние ще ви помогнем да транспортирате стоките си от точка А до Б.

За да научите повече за това как можем да ви помогнем с вашите резервации за товарен ферибот и митнически декларации, свържете се с един от нашите експерти днес.

06 Май 2022

Потърсете и резервирайте

Пет., 29 Март 2024
Съб., 30 Март 2024
Нужда от помощ?