application letters

Какво трябва да знаят гражданите на ЕС за споразумението между ЕС и Обединеното Кралство

Като компания, която се възползва от многоезичен екип и с Брекзит на хоризонта, ние смятаме да разгледаме какво трябва гражданите на ЕС да знаят (ако е възможно) за излизането на Обединеното Кралство от ЕС през октомври. Ние помогнахме на няколко човека от екипа с техните кандидатури за Схемата за уседналост на граждани на ЕС, за това решихме да Ви споделим какво знаем и как могат да кандидатстват гражданите на ЕС.

Какво знаем до момента

Всички граждани на ЕС трябва да регистрират местожителството си в Обединеното Кралство, независимо дали имат EEA документ или просто известие за временно пребиваване. Схемата за уседналост на гражданите в ЕС влиза в сила на 30-ти юни 2021 г. със сделката за Брекзит, или на 31-ви декември 2020 г. без сделка.
Ако живеете в Обединеното Кралство преди деня за Брекзит, Вие може да продължите да живеете там докато изчаквате резултатите си от кандидатурата за Схемата за уседналост на гражданите в ЕС.

Регистрационният процес е напълно безплатен за тези, които кандидатстват.

Има 96% успеваемост за граждани, които кандидатстват с Национален осигурителен номер.

Как да кандидатстваме

Въпреки, че може да изглежда изключително обезсърчителен процес, процесът на кандидатстване за регистрация за пребиваване всъщност е много лесен.

Подготовка

Има два различни аспекта, които трябва да подготвите преди да кандидатствате: документи и оборудване.
Поради това, че процеса за кандидатстване се извършва онлайн, Вие ще трябва да посетите уебсайта Gov.uk или чрез компютър, или използвайки телефон с Android. За съжаление към момента има софтуерни несъответствие с устройствата, които имат iOS операционна система.
Линк към приложението ще намерите тук: https://play.google.com/store/apps/details?id=uk.gov.HomeOffice.ho1&hl=e...
Или може да кандидатствате на следния линк
тук: https://www.gov.uk/settled-status-eu-citizens-families
За да докажете връзката си с Обединеното кралство, Вие трябва да предоставите възможно най-много документи, които да показват връзката Ви със страната -

  • Вие трябва да предоставите паспорт от ЕС ли Биометрична карта за пребиваване (BRC) за да докажете идентичността. (Шофьорска книжка или акт за раждане няма да бъдат приети)
  • Номер на Национална осигуровка за да удостоверите, предишна работна история/да се възползвате от обезщетение
  • Оригинална документация за доказване на връзки с граждани извън ЕС, напр. брачен договор. За съжаление не се приемат копия. Ако сте заменяли такива документи, ще трябва да кандидатствате за нови копия за тяхната страна на произход.

Процес на кандидатстване

Процесът на кандидатстване трябва да бъде извършен само и единствено от Вас. Има изключения за хора, които са по-малко грамотни за работа с компютър и малолетни и непълнолетни под 18 г.
За обяснение стъпка по стъпка, моля вижте официалната обиколка, предоставена от Gov.uk. https://www.gov.uk/guidance/using-the-eu-exit-id-document-check-app

Одобряване

След като успешно приключите процеса на кандидатстване, Вие ще трябва ад изчакате отговор от властите. Ако сте одобрени, Вие ще получите статут ‘Уседнал’ или ‘Почти уседнал’.

  • Статут 'Уседнал' се издава ако сте живели в Обединеното Кралство над 5 години
  • Статут 'Почти уседнал' се издава ако не сте достигнали 5 години

Ако кандидатурата Ви е неуспешна можете да обжалвате пред властите да преосмислят решението си.

След като получите одобреният си статут, Вие ще получите и линк, които показва статута Ви и може да бъде споделен, когато това се изисква.

28 Август 2019

Потърсете и резервирайте

Пет., 24 Юни 2022
Съб., 25 Юни 2022
Нужда от помощ?