Driverless ferry

Норвегия разработва първия ферибот в света без шофьор

Норвегия стана първата страна в света, която ще създаде ферибот без водачи.

На име 'MilliAmpere', прототипът понастоящем превозва потребителите по водните пътища на Трондхайм в централна Норвегия.

Разработена от Норвежкия университет за наука и технологии, електрическия "автоферибот" е напълно автономно и самоходно. Той е оборудван с различни сензори - радари, инфрачервени, оптични и LIDAR - за да се гарантира, че няма да се сблъска с каяци и друг речени обекти.

“Това е високо технологичен обрат за създаване на връзки през водата”

каза професор д-р Егил Ейде, от отдел на NNTU за електронни системи, който е отговорен за операциите на "автоферибота"

"Вярваме, че фериботите без емисии могат да спомогнат за подобряване качеството на живот на жителите на градовете. Безшофьорните фериботи могат да помогнат за развитието на региони, които преди това не са били свързани с градовете поради липса на инфраструктура например."

Настоящият прототип е по-малък от версията, която е в пълен размер и ще започне работа от следващата година. По-голямата версия ще може да носи поне 12 пътници, техните велосипеди и детски колички.

С появата на други превозни средства без водачи, какво мислите за безшофцорния ферибот? Смятате ли, че тази технология може да се използва при по-големи товарни фериботи? Информирайте ни!

04 Юли 2018

Потърсете и резервирайте

Пет., 29 Март 2024
Съб., 30 Март 2024
Нужда от помощ?