Norway Sea Tunnel

Норвегия ще изгради първия морски тунел за фериботи и кораби

Норвегия ще изгради първия морски тунел в света за фериботи и кораби, създавайки необходимата бързина за избягване на опасните корабоплавателни пътища на север.

Проектът от 293 милиона евро включва направата на 1.7 километра тунел в скалата, като се премахват приблизително 8 милиона тона скали. С височина от 50 метра и ширина от 36 метра тунелът ще бъде подходящ за фериботни, круизни и товарни кораби с тегло до 16 000 тона.

"Той ще бъде първият корабен тунел от този мащаб в света и ще направи един от най-трудните и опасни коридори в норвежките води по-безопасни за морския транспорт.

Комбинацията от морски течения и подводната топография създават особено сложни и непредвидими навигационни условия в района. Много високи вълни, идващи от различни посоки по едно и също време, могат да създадат критични ситуации, а предизвикателните условия означават намалена скорост и слаба предсказуемост за корабоплаването през много изложеното море на Стедхавет."

каза министърът на транспорта на Норвегия Кетил Солвик-Олсен.

Идеята за морски тунел през този регион първоначално е била предложена преди повече от век с исторически документи, които предполагат, че дори викингите ще "носят" своите кораби по цялата земя, вместо да се изправят пред алтернативния опасен маршрут. Очаква се модерният тунел да бъде готов за кораби в рамките на около три до четири години.

Фериботите с редовни плавания ще получат приоритет, но на всеки ще бъде разрешено да минава през тунела.

Има ли някакви маршрути в Обединеното кралство, които биха се възползвали от такъв тунел? Бихте ли използвали морски тунел? Информирайте ни

09 Април 2018

Потърсете и резервирайте

Нед., 9 Май 2021
Пон., 10 Май 2021
Нужда от помощ?