Drivers' working hours

Работно време на шофьорите - фактите

С неотдавнашното разяснение от европейските съдилища на законодателството на ЕС относно почивката от 45 часа извън камиона, искахме да разгледаме кратко правилата относно работното време на шофьорите.

Всеки водач на камиони на ЕС и работодател трябва да познават правилата. Това е важно както за здравето на водача, така и за безопасността на хората около него. Ето основните правила относно работното време на шофьорите.

Часове на шофиране

Правилата за работните часове на водачите в ЕС се прилагат за всеки, който управлява моторно превозно средство, когато максималното допустимо тегло на вашето превозно средство е над 3,5 тона и пътувате в ЕС, Европейското икономическо пространство и Швейцария.

Водачът не трябва да кара за повече от:

  • 9 часа на ден - това може да бъде удължено до 10 часа два пъти седмично
  • 56 часа седмичноdriver bunk bed
  • 90 часа в 2 последователни седмици

Прекъсвания и почивки

Всички шофьори на тежкотоварни автомобили на ЕС трябва да предприемат:

  • Най-малко 11 часа почивка всеки ден - това може да бъде намалено до 9 часа почивка между двуседмични периоди на почивка
  • Непрекъснат период на почивка от 45 часа всяка седмица извън кабината на автомобила (този закон на ЕС наскоро беше изяснен от ETF и Съда на Европейските общности) - можете да намалите това до 24 часа на всеки две седмици
  • Прекъсване или почивки на обща стойност най-малко 45 минути след не повече от 4 часа и 30 минути шофиране
  • Вашата седмична почивка след 6 последователни 24 часови периоди на работа, започващи от края на последния седмичен период на почивка

Какво се случва, ако съм на ферибот?

При извършване на ферибот можете да пренебрегвате прекъсванията на ежедневната си почивка, стига да не го прекъсвате повече от два пъти (веднъж, за да стигнете до ферибота и веднъж, за да излезете).

Тези прекъсвания не трябва да са повече от 1 час. Те не важат за вашия период на почивка.

Ако сте прекъснали почивката си с ферибот, тогава трябва да прекарате нормална дневна почивка най-малко 11 часа. Не можете да намалите този период на почивка.

В ситуация, в която вашите прекъсвания надвишават 1 час, ще бъдете задължени да вземете пълната си дневна почивка като нормална и всички събития преди останалите ще бъдат включени в предишното ви задължение.

Не забравяйте, че всички шофьори съгласно правилата на ЕС трябва да бъдат записани на тахограф.

За повече информация относно шофьорските часове и тахографите за товарни автомобили във Великобритания и Европа, разгледайте официалното ръководство на правителството на Обединеното кралство.

05 Март 2018

Потърсете и резервирайте

Пет., 24 Юни 2022
Съб., 25 Юни 2022
Нужда от помощ?